AstroSafariVans.com

The premier site for Astro and Safari van information
It is currently Mon Nov 20, 2017 3:40 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: HELP WITH ENGINE NOISE / ISSUE...:(
PostPosted: Mon Aug 06, 2012 12:51 am 
Offline
I am merely driving my van
I am merely driving my van

Joined: Fri Oct 21, 2011 6:52 am
Posts: 12
Hey guys been a while since I got to play on this forum...

So my 98 AWD Astro has been doing super good for me up till may.

My Wife and I did the road trip to LA and back in it back in Feb. with no issues....

Came home did oil change and all looked well...It's been getting used almost dailey since with no issues...

Went to a wedding in may, and it drove 45 miles from Home with no abnormal noise. Shut it down for about 4 hrs...
Came back out to head home and on start up I get a Very metallic sound coming from rear area of engine....To me it sounds like Bottom end bearing failing or Flex plate cracked out....Very tinny and metallic like a flex plate issue....
Oil pressure is Good, no drop in it....I drove it about 3 miles to Oil Can Henry's Had them change the oil to be safe...looked at oil coming out and saw no metal in it at all.....

I then drove the thing home the 45 miles back with the noise there the entire trip but getting louder then quieter depending on Load I was giving the motor.....

I put it on my lift at home and had the Mrs. run it in gear both forward and reverse...Everything I heard said Flex plate....
So I bought and just replaced the flex plate....when I pulled the old one down and out everything was tight and there is nothing wrong with it..... :-({|=

So with new Flex plate bolted onto crank, and transmission pulled back 6" from bellhousing, I fire the motor back up, and Noise is still there...... :yikes:

I can feel the Hard parts clanging internally on the motor in the rear as near as I can tell....?? And the noise still sounds like it is in the very rear of the motor....If I put my hand on either the Starter or the Oil filter housing the Clanging that the sound is, can be felt.....

Motor still runs smooth as silk, even though it is due for a tune-up....Oil pressure is 50-60psi cold and around 25-35 hot at idle.....No over heating, coolant is clean and clear of oil residue....Oil is clear of Water as well.....???

I am at a loss for words on it at this point....Has anyone had a similar issue....?

This is the Second Astro to fail on me in 2 yrs.....in a similar fashion.....

All info is appreciated.
Thanks , John.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HELP WITH ENGINE NOISE / ISSUE...:(
PostPosted: Tue Aug 07, 2012 3:11 pm 
Offline
I am merely driving my van
I am merely driving my van

Joined: Fri Oct 21, 2011 6:52 am
Posts: 12
Not good when Nobody posts anything....:(

I will be pulling the oil pan on Saturday to see what I can see.....Wish me luck...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HELP WITH ENGINE NOISE / ISSUE...:(
PostPosted: Tue Aug 07, 2012 6:47 pm 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: Sat Sep 09, 2006 10:35 pm
Posts: 4429
Location: New Haven, NY
Good luck. I would say something about the noise but I don't do engine internals so I can't help. We do have a couple "know - it - alls" here who should be helping! :whistle:

_________________
Current rides:
2013 Toyota Tundra DC 4x4
2008 Dodge Nitro 4x4
2005 Nissan Sentra 1.8S Special Edition

Mileage spreadsheet

Vans owned:
1986 Safari 2.5L 4 speed manual - scrapped
1995 Astro 2WD conversion 4.11 posi, shift kit, DHC rock rails - sold to Skippy
1998 Astro 4x4 D44, D60, NP231, full hydraulic system with 9k# Milemarker winch and snow plow - sold to Lockdoc
2003 Astro AWD all stock - traded for a 3/4 ton truck
2005 AWD, 4.10's - sold to skippy


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HELP WITH ENGINE NOISE / ISSUE...:(
PostPosted: Tue Aug 07, 2012 9:32 pm 
Offline
I sleep in my van

Joined: Thu Sep 14, 2006 12:46 am
Posts: 879
Location: Vancouver B.C.
Your sure it isnt lifter knock? I sure hope for your sake it isn't bottom end noise. Good luck.

_________________
1999 Safari Touring edition.
trailer tow pack with a 3:73 posi
Bucket bench seats, Rear heat, Rear Airconditioning.
teal green
300 000 kms
AirRide air bags in the rear to fix soft stock suspension.
Onboard aircompressor to make it all work nice.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HELP WITH ENGINE NOISE / ISSUE...:(
PostPosted: Tue Aug 07, 2012 10:35 pm 
Offline
ASV Supporter
ASV Supporter
User avatar

Joined: Sat Dec 02, 2006 8:34 pm
Posts: 2672
Location: Orlando, FL
You're right...........no posts are not a good thing. The only thing that comes to mind is maybe the oil pan has a dent in it. But that's not likely because these pans are cast aluminum. If the bottom end is still in good shape there is one thing you might try. There is knock generated by carbon build up on the top of the pistons. A simple (sometimes) cure is to pour water into the throttle body while the engine is running. The combustion heat turns the water into super heated steam and it will clean the carbon off of the pistons. Hold the engine RPMs up to about 3000 and dribble the water in slowly. Slow enough to not kill the engine. About a beer can full should be enough. Good luck.

_________________
1996 Safari SLX Hotair balloon transport vehicle


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HELP WITH ENGINE NOISE / ISSUE...:(
PostPosted: Tue Aug 07, 2012 10:55 pm 
Offline
I have my van tatooed on my cheeks
User avatar

Joined: Wed Oct 07, 2009 11:18 am
Posts: 2795
Oil pressure is crated by main and rod bearings.Soooo in order for it to have good oil pressure and have a knock,piston wrist pin(s) could be the issue towards the rear of the engine.Still run ok,but have a knock never the less.It would change in the sound of it given a RPM change.Might actually disappear somewhat at a higher RPM.

_________________
1979 Malibu drag race only car
1999 Sonoma 4.3 5 speed-Rufus
1989 Astro-Ole Yellar cancelled-still selling off parts
1985 Astro-shop van R.I.P. my friend
1994 Astro LT RWD W4.3 rod knock RIP
1982 Winnebago single rear wheel-Chevy 350 Scraped 1/28/13-broken dreams......


Rochester,NY


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HELP WITH ENGINE NOISE / ISSUE...:(
PostPosted: Wed Aug 08, 2012 2:56 am 
Offline
I am merely driving my van
I am merely driving my van

Joined: Fri Oct 21, 2011 6:52 am
Posts: 12
Thanks Guys...I am actually going to try the Carbon clean this friday...I had already been thinking and reading on that one.....
I am a Mechanic and have been doing engines for 20 yrs now, but this Noise is a new one for me.... :rolleyes:

I know Lifter noise....I know Rod Knock, I know piston slap or wrist pin slop/slap......

I do not have a good book for pics, but is it possible for the internal parts of the oil pump to jump around and still be ok with oil pressure...?

The noise comes and goes with engine rpm's, but not like a Normal rod knock or wrist pin noise will come and go....and It is a very tinny sounding metallic sound different from your normal wrist pin or piston slap.....????

I'll let you know if I blow it up friday..... :yikes:

Thanks, John.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group