AstroSafariVans.com

The premier site for Astro and Safari van information
It is currently Fri Apr 19, 2019 8:33 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: long crank when cold, hard start
PostPosted: Tue Dec 11, 2018 8:55 pm 
Offline
I sleep in my van
User avatar

Joined: Fri Jan 19, 2007 10:07 pm
Posts: 715
Location: Mission Viejo, CA
I have no codes, but fairly often, the '98 cranks for nearly 20 seconds in the morning until it fires, and runs perfect the remainder of the day. I swapped the crankshaft sensor thinking that was the problem, and it was only okay for a week or so. I checked fuel pressure and it was good and held pressure as well. Suggestions?

recent tune up, new dizzy replaced and even smoked last month with a new convertor.

_________________
1998 Astro, 224,000 miles

K&N air filter
TruCool trans cooler
2" Overland lift & 15" BFG Terrain, 3.73 gears
JET Performance SCU-2000 (Speed Control Unit)
Gabriel Ultra shocks, rear AirLift bags & sway bar
iPOD, CD, DVD, Dutch door mounted 12s, 400w
Draw-Tite Dual Port Hitch System, hitch-mounted bike rack (4), hitch-mounted cargo tray, Thule roof-mounted cargo box


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: long crank when cold, hard start
PostPosted: Wed Dec 12, 2018 3:54 pm 
Offline
I sleep in my van
User avatar

Joined: Fri Jan 19, 2007 10:07 pm
Posts: 715
Location: Mission Viejo, CA
This morning, first try, starts right up. Intermitted problems are the worse!

_________________
1998 Astro, 224,000 miles

K&N air filter
TruCool trans cooler
2" Overland lift & 15" BFG Terrain, 3.73 gears
JET Performance SCU-2000 (Speed Control Unit)
Gabriel Ultra shocks, rear AirLift bags & sway bar
iPOD, CD, DVD, Dutch door mounted 12s, 400w
Draw-Tite Dual Port Hitch System, hitch-mounted bike rack (4), hitch-mounted cargo tray, Thule roof-mounted cargo box


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: long crank when cold, hard start
PostPosted: Mon Jan 28, 2019 7:19 pm 
Offline
I sleep in my van
User avatar

Joined: Fri Jan 19, 2007 10:07 pm
Posts: 715
Location: Mission Viejo, CA
it was the fuel pump, all is well now.

_________________
1998 Astro, 224,000 miles

K&N air filter
TruCool trans cooler
2" Overland lift & 15" BFG Terrain, 3.73 gears
JET Performance SCU-2000 (Speed Control Unit)
Gabriel Ultra shocks, rear AirLift bags & sway bar
iPOD, CD, DVD, Dutch door mounted 12s, 400w
Draw-Tite Dual Port Hitch System, hitch-mounted bike rack (4), hitch-mounted cargo tray, Thule roof-mounted cargo box


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: long crank when cold, hard start
PostPosted: Tue Jan 29, 2019 6:55 pm 
Offline
I finally get the smurf thing
User avatar

Joined: Sun Aug 11, 2013 2:42 am
Posts: 105
Location: Ft. Lauderdale, Florida
LaGrasta wrote:
I swapped the crankshaft sensor thinking that was the problem, and it was only okay for a week or so. I checked fuel pressure and it was good and held pressure as well..

It's interesting that the crankshaft sensor "cured the problem for a week a so".. then the problem came back?
Normally I would think if this fixed it once, then replacing it again would fix it again?

Oddly, you also claimed the fuel pressure was "good", yet the fuel pump eventually turned out to be the problem?

I'm glad despite all this "diagnosis".. you were able to fix the problem.
Yes.. intermittents can sure be fun! :yawinkle:

_________________
-
Image
2000 Chevy Astro LS AWD | 31" LT265/70R17 Tires | 8" LIFT | 10" TOTAL
92 Chevy Astro Shorty | V8-350
http://www.CruisinSouthFlorida.com


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: long crank when cold, hard start
PostPosted: Tue Jan 29, 2019 7:03 pm 
Offline
I sleep in my van
User avatar

Joined: Fri Jan 19, 2007 10:07 pm
Posts: 715
Location: Mission Viejo, CA
I agree, thus my being so confused chasing the problem. My guess is being intermediate, what I thought fixed it or the correct fuel pressure was temporary deceit.

_________________
1998 Astro, 224,000 miles

K&N air filter
TruCool trans cooler
2" Overland lift & 15" BFG Terrain, 3.73 gears
JET Performance SCU-2000 (Speed Control Unit)
Gabriel Ultra shocks, rear AirLift bags & sway bar
iPOD, CD, DVD, Dutch door mounted 12s, 400w
Draw-Tite Dual Port Hitch System, hitch-mounted bike rack (4), hitch-mounted cargo tray, Thule roof-mounted cargo box


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: long crank when cold, hard start
PostPosted: Fri Feb 01, 2019 3:46 pm 
Offline
I sleep in my van
User avatar

Joined: Fri Jan 19, 2007 10:07 pm
Posts: 715
Location: Mission Viejo, CA
Ah, so frustrating! It wouldn't start this morning, just cranked and cranked.

_________________
1998 Astro, 224,000 miles

K&N air filter
TruCool trans cooler
2" Overland lift & 15" BFG Terrain, 3.73 gears
JET Performance SCU-2000 (Speed Control Unit)
Gabriel Ultra shocks, rear AirLift bags & sway bar
iPOD, CD, DVD, Dutch door mounted 12s, 400w
Draw-Tite Dual Port Hitch System, hitch-mounted bike rack (4), hitch-mounted cargo tray, Thule roof-mounted cargo box


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: long crank when cold, hard start
PostPosted: Tue Feb 26, 2019 5:18 pm 
Offline
I sleep in my van
User avatar

Joined: Fri Jan 19, 2007 10:07 pm
Posts: 715
Location: Mission Viejo, CA
I finally took it to a shop, they replaced my distributor. I had just replaced it 6,000 miles ago. Granted it was an Amazon brand, but it had the very best ratings.
$150 shop fee and $50 for yet, another Amozon brand dizzy. Different brand though, still the highest ratings.

_________________
1998 Astro, 224,000 miles

K&N air filter
TruCool trans cooler
2" Overland lift & 15" BFG Terrain, 3.73 gears
JET Performance SCU-2000 (Speed Control Unit)
Gabriel Ultra shocks, rear AirLift bags & sway bar
iPOD, CD, DVD, Dutch door mounted 12s, 400w
Draw-Tite Dual Port Hitch System, hitch-mounted bike rack (4), hitch-mounted cargo tray, Thule roof-mounted cargo box


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: long crank when cold, hard start
PostPosted: Tue Feb 26, 2019 6:56 pm 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: Fri Aug 08, 2008 7:55 pm
Posts: 2672
https://sites.google.com/site/astrosafa ... istributor


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group